Här är en del saker som kommit upp:
Hur får man batteriet i smarttelefonen att hålla längre och hur laddar man bäst? Det kan kokas ner till ett par punkter:
Vill du kolla hur bra du är på informationsteknologi (IT)?
Datasäkerhet
Uppdatera, uppdatera och uppdatera. Programmakarna gör hela tiden förbättringar för att göra programmen säkrare och täppa till kända sårbarheter. Därför är det viktigt att ta de förbättrade programmen i bruk så snart som möjligt. Ställ in operativsystemet på dator, telefon etc. att söka efter uppdateringar och installera dem.
Skydda hemmets lokala nätverk. Byt användar-id (om möjligt) och iallafall lösenord till administratorn på din trådlösa router. Ställ in ett starkt lösenord för att komma in på ditt hemnätverk. Om någon använder ditt nätverk för fildelning och det kan bevisas att nätverket inte varit skyddat så kan du drabbas av skadeståndsanspråk.
Lösenord är mycket viktigt. Använd inte korta ord som finns i ordböcker etc. Det är heller ingen vits att ersätta o med 0 eller l med 1 eller e med 3 för allt detdär vet hackarna redan. Bra tips finns på HBL:s blogg okrypterat.
Skaffa ett antivirusprogram från en pålitlig leverantör. Gratisprogram kan vara bra, men minns att bra fås inte billigt.
Säkerhetskopiera ofta. Använd en molntjänst om du vill. Minns dock att en gratis molntjänst kan försvinna så där bara och din förhandlingsposition kan vara svag. Ett sätt är att koppla en USB-hårddisk till datorn och kopiera filerna dit. Till abonnemanget för en smarttelefon brukar höra lagringsutrymme i molnet dit du kan och bör lagra telefonens uppgifter. Det utrymmet har du ju betalat för så det kan inte gå upp i rök så där bara.
Skadliga program kan komma in i din dator på många vis. De vanligaste är att du luras att köra något program som kommit som en e-postbilaga. Ett annat sätt är att du surfar in på någon skum sida. Vad som är skumt kan vara svårt att avgöra. Även pålitliga sidor har haft t.ex. annonser bakom vilka det dolt sig skadlig kod.
Om du får en oväntad e-postbilaga även av en god vän så fundera två gånger innan du öppnar den. Ett telefonsamtal till vännen kan vara av nöden. I ingen händelse bör man öppna oväntade bilagor från okända personer. Konfigurera din dator så att den visar filändelser. Många skadeprogram har dubbla filändelser som t.ex. dokument.docx.exe som visar att det är ett körbart program - farligt.
För e-post och betaltjänster (t.ex. Pay Pal) är det mycket rekommendabelt att ta i bruk s.k. tvåstegsverifiering. Då får du en kod till din mobil som du sedan matar in i datorn. Det gör det mycket svårare för en hackare att ta över dina tjänster.
Tro aldrig på någon som ringer och säger sig vara från Microsoft, Elisa, DNA, polisen etc. och vill ha lösenordet till din dator. Det är inte sant. De vill stjäla dina uppgifter. Glöm inte heller att banken aldrig ringer upp och vill ha dina användarkoder över telefon eller via e-post.
Skapa flera e-postprofiler varav några är sådana, att ditt namn inte framgår. Alla e-postadresser behöver inte vara av typen förnamn.efernamn@server.fi.
Här var kanske det viktigaste för stunden. Mer kan du läsa i den statiga säkerhetskommittens guide (på finska).
Intressebevakning
Hur tryggar jag att min vilja blir respekterad? Handbok i att förbereda sig juridiskt
Skribenter: Henna Nikumaa och Elina Koponen (red.)
Handboken är en samling tips för hur man förbereder sig för den dag man inte längre är kapabel att sköta sina egna angelägenheter.
Utgivare: Finlands minnesspecialister rf.
Hälsoavdelningen
Tre tips. Så bevarar du minnet:
1) Var fysiskt aktiv. Motion är bra för hjärnan och motverkar riskfaktorer som högt blodtryck, högt blodsocker och övervikt. Olika nivåer passar olika personer, för inaktiva kan det handla om promenader.
2) Ge hjärnan stimulans. Utmaningar, nya uppgifter och problemlösning hjälper till att hålla hjärnan "ung". Gör inte bara sådant som du redan är bra på.
3) Träffa andra om du kan. Att vara aktiv i föreningar, gå på kurser och umgås med vänner ger också stimulans till hjärnan.
Är det stroke? Hur gör man testet AKUT?
Ladda ner appen 112 Finland till din smarttelefon. Den kan rädda ditt eller din närmastes liv. Den fungerar på:
Kan man dricka måttligt med alkohol utan att det medför hälsorisker. Svaret är nej.
Här är fem symptom som kan vara bra att hålla koll på:
1 Hjärtklappning – hjärtinfarkt
Att hjärtat slår extraslag, ojämnt, fort eller kortvariga hjärtrusningar är vanligt och oftast ofarligt. Det kan uppstå i samband med stress och oro, ibland kan för mycket kaffe, tobak eller ångest vara orsaken. Vid svåra besvär kan man göra en utredning med EKG och ultraljud av hjärtat.
Sök vård: Om du har oregelbundna hjärtslag och samtidigt ont i bröstet. Och om du har hjärtklappning och andfåddhet, yrsel eller illamående.
2 Huvudvärk – hjärntumör
Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk. Den ger en dov molande eller tryckande värk som vanligtvis inte är skärande, huggande eller pulserande. Symtom som yrsel och koncentrationssvårigheter kan förekomma. Huvudvärk är vanligt och det är ovanligt att en hjärntumör ligger bakom.
Sök vård: Om huvudvärken kommer i häftiga attacker, om värken förvärras eller om du även får kräkningar.
3 Yrsel – hjärnblödning, tumör och ms
I många fall hittar vården ingen förklaring till yrsel, undantaget är en störning i balansorganet i innerörat. Många upplever tillfällig ostadighet i samband med stress. En person med hälsoångest kan snabbt tro att det är något neurologiskt som ms eller en hjärntumör. Men yrsel är oftast ofarligt och går över av sig självt.
Sök vård: Om du har yrsel, illamående och kräks, ser dubbelt och får domningar i ansiktet eller har slagit i huvudet.
4 Magont – cancer, blödande magsår
Ibs – ”känslig tarm” – orsakas av funktionella tarmbesvär och kan ge buksmärtor, förstoppning, diarré och ofta gasbesvär. Det är ofarligt men störande. Symtomen liknar dem vid tjocktarmscancer och cancer i magsäcken. Många med ibs har också magkatarr.
Sök vård: Om du är över 50 år, eller om du snabbt har gått ner i vikt eller har blod i avföringen.
5 Bröstsmärtor – hjärtinfarkt
Det är mycket vanligt att personer söker akut för bröstsmärtor men smärtorna är oftast ofarliga. Orsakerna kan exempelvis vara stress, halsbränna eller en virusinfektion.
Sök vård: Ring alltid 112 om du har en stark, tryckande eller krampartad smärta i bröstet som inte försvinner efter en kvart. Och om du samtidigt med smärtan känner dig andfådd, illamående, kallsvettig eller har oregelbundna hjärtslag.
Artikel |